Kinikler Okulu ve Antisthenes
Kinikler Okulu, Helenistik dönemde ortaya çıkan en meşhur okullardan birisi olmakla beraber öğretileri, birçok filozofun düşüncelerini temellendirmesinde yer etmiştir. Okulun kurucusu Antisthenes olarak kabul edilse de Russell gibi bazı felsefe tarihçilerine göre Diogenes(Diyojen) olarak da kabul edilmektedir. Burada bizim için kesin olan bir şey varsa o da bu okulun öğretilerinin temelinin Antisthenes’e dayandığıdır. Dolayısıyla memleketlimiz olan ve bir sonraki yazımızda genişçe yer vereceğimiz Diyojen’in düşücelerinin de…
Peki bu Antisthenes kimdir, nedir, nereden gelmiştir?
İÖ 445'te dünyaya geldiği söylenen bu düşünür, bir sofist filozof olan Gorgias’ın ardından da Sokrates’in öğrencisi olmuştur. Elimizdeki kaynaklara göre kendisi Platon’dan yirmi yaş kadar büyüktür. Onun felsefesi temelde ‘’kendine yetebilme’’ dediğimiz anlayışa dayanır. İnsan; toplumun dayattığı normlardan, kişiler arasında oluşmuş veya oluşturulmuş çeşitli ayrımlardan sıyrılarak kendi yasasını ve normlarını kendisi oluşturmalıdır. Bireyi yerellikten alıp evrenselliğe ulaştırmak onun felsefî anlayışının temellerinden birisidir. Bu tür anlayışlarıyla beraber Tolstoy ile arasında bağ kurmak işten bile değildir. İlk hocası Gorgias’ın da içinde bulunduğu sofistlerin aksine insanlara bazı konularda ders verip maddî bir karşılık beklemek yerine açık alanlarda ve son derece anlaşılabilir bir üslupla insanlara ücretsiz eğitimler vermiştir. İşçilerle birlik olarak onlar gibi yaşamaya çalışmış, onlar gibi giyinmiş, onların yaptıklarını yapmaya çalışmıştır.
‘’Hoşnut olmaktansa delirmeyi yeğlerim.’’
Yaşadığı dönemde; özel mülkiyetin, hükümetin, yerleşik hale gelmiş dinlerin ve evliliklerin varlığına karşı çıkmış; her türlü lüksü ve insanların kendilerince uydurdukları ihtiyaçları yok saymıştır. Hazcılığa karşı sert tepkiler göstermiş, haz peşinde koşmanın bilgeliğe ve erdeme aykırı olduğu görüşünü savunmuştur. Keza insanlar tarafından uydurulmuş her türlü hazzı başlı başına bir kölelik sebebi olarak görmüştür.
Tüm bunlardan hareketle görülebilir ki Antisthenes insanlık tarihinde ‘’Dünya Vatandaşı’’ olma kavramını vücuda getiren ilk filozoflardandır. O aynı zamanda rafine felsefeyi reddederek sade bir iyilik dışında hiçbir şey olmaması gerektiğini savunmuş ve insanın ancak bu şekilde erdemli ve bilgece bir hayat yaşayabileceği görüşüyle maruf olmuştur.
Diğer Yazılarım:
- Bir Talebe, Bir Öğretmen: Nietzsche ve Schopenhauer
- Mutsuzluğun İmkânsızlığı: Stoa Felsefesi ve İçsel Huzur
- Ölümün Doğurduğu Adam: Michel de Montaigne
- Jean-Jacques Rousseau: Toplum Sözleşmesi, Ütopya ve Dönüşüm
- Yerleşik Ahlâka Balyoz Darbeleri: Friedrich Nietzsche
- Platon: İdeâl Devlet, İdeâl Cemiyet ve İdeâl İnsana Bir Bakış
- Bir Başka Filozof: Arthur Schopenhauer
- Diyojen’in Hocası Antisthenes ve Kinik Okulu
- Sadeliğin, Yalnızlığın Kutsallığı: Diyojen
- İdea’lleri Olan Büyük Filozof: Platon
- Eudaimonia: Aristoteles’e Göre Kişisel Mutluluk
- Bir Vâzife Olarak Ahlâk: Immanuel Kant
- Münzevînin Sığınağı: Yalnızlık
- Stoacılık: Köleden İmparatora Uzanan Felsefe -1
- İnsan Neden Boyun Eğer: Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev (Etienne de La Boétie)
- Bir Kişilik Ödünlemesi: Irkçılık
- Spinoza’nın Tanrısı
- Felsefeye Giriş Yapmak İsteyenlere Naçizane Bir Rehber, Kitap Önerileri
- Jean-Jacques Rousseau: Meczupluk ve Dâhilik Arasında Bir Yaşam-1
- Felsefe Ahmaklık Mıdır?
- Aydınlanma Hakkında Bir Deneme: Kant’ın Işığında
- Akıllı İnsan Hipotezi: Ön Yargı
- Modern Dünyanın Putları: Irk, Kan ve Toprak
- Friedrich Nietzsche: Tanrı’nın Ölümü ve Üstinsan (Übermencsh) Felsefesi
- ‘’Sapere Aude!’’: Bilmeye Cesaret Et!
- Elvedâ Çürük Elmalar: Felsefenin Gücü
- Filozofça Ölmek: Boethius